tarihten.org

Çanakkale Şehitler Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu

Gizem  Özçetin Gizem Özçetin 19.12.2023 0 YORUM 617 OKUNMA
Çanakkale Şehitler Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu

 

Çanakkale Şehitler Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu 

 

 

Çanakkale Muharebeleri, gerek Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirmesi gerekse vatan için canlarını veren Mehmetçikler açısından ülkemizde ve dünyada çok büyük bir öneme sahiptir. Savaş döneminde Şam, Tebriz ve Irak bölgesi de dâhil olmak üzere birçok eyaletten ve birçok milletten insan Osmanlı için savaşmış, canları uğruna vatan müdafaasından vazgeçmemişlerdir. Çanakkale Muharebeleri, bu milletin Kurtuluş Savaşı’nda umudunu kaybetmemesini, yeniden savaşıp yeniden kazanmasını sağlayacak en büyük örnek ve umut kaynağı olmuştur. Bu sebepledir ki Günümüz Türkiyesi’nde, her milletin ve her ilin şehidinin bulunduğu bu muharebeleri anmak, anlatmak ve yeni nesillere aktarmak en önemli görevlerimizden biridir. 

Manisa’daki “Çanakkale Şehitler Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu” da bu savaşı, bu savaşta şehit edilen 2174 Manisalı askeri anmak ve anlatmak amacıyla açılan sergilerden biri olmuştur. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Çanakkale Muharebeleri konusuna büyük önem vermesi ve Manisa’nın Çanakkale’de en çok şehit veren beşinci il olması bu serginin açılmasının en önemli nedenlerinden olmuşlardır. 

2013 Yılında açılan bu sergiye Manisa halkı yoğun ilgi göstermiş ve açıldığından bu yana geçen süre zarfında ziyaretçi sayısı 200 bini aşmıştır. Haftada 6 gün, ücretsiz bir şekilde hizmet veren serginin; 

1.      Savaşa ait gerçek malzemelerin bulunduğu sergi salonu, 

2.      Savaş anılarının anlatıldığı fotoğraflı sergi salonu 

3.      Savaşa hazırlanan Manisa’nın, eşlerini savaşa gönderen Manisalı kadınların tasvir edildiği sergi salonu ve

4.      Deniz, Kara, Hava ve Lağım Muharebelerinin anlatıldığı savaş bölümü olmak üzere 4 bölümü bulunmaktadır. 

Manisa’nın savaşa hazırlandığı tasvirlerin olduğu bölümde; ağıtlar ve ağlama sesleri, Savaş bölümünde ise; tüfek ve uçak sesleri, patlayan bomba sesleri ve “Allah Allah!!” nidaları ortama eklenerek savaş atmosferi oluşturulmuş. Bu kısımlarda bulunan panoramalar ve girişte gelen ziyaretçiyi karşılayan kısımda bulunan Yarbay Mustafa Kemal Resmi Anıtkabir’de Çanakkale Muharebeleri konusunda panorama resimleri yapan ve bizzat savaş alanlarını ziyaret eden Aleksandr Samsonov tarafından çizilmişlerdir. Üç boyutlu çizilen bu resimlerde; nereden bakılırsa bakılsın, insanların gözleri ziyaretçiyi takip eder. 

                                                           

                                        Resim 1: Aleksandr Samsonov Tarafından Yapılan Mustafa Kemal Atatürk Tablosu.

                                         

Resim 2: Aleksandr Samsonov Tarafından Yapılan Çanakkale Savaşları Sürecinde Savaşa Evlatlarını Gönderen Manisalı Kadınların Tablosu.

 

Serginin dış arka kısmında muharebelerde şehit olan 2174 askerin künyeleri duvara monte edilmiş olarak bulunmakta ve gelen ziyaretçi burada kendi atasını ya da akrabasını tanıma imkanı sağlamıştır. Serginin hemen üst kısmında ise; Mustafa Kemal’in “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” Diyerek süngü taktırıp, düşmandan kaçmak yerine savaşmalarını sağladığı ve Conkbayırı’nda düşmanın üstüne atlayarak adeta “uçan” Türk askerlerini temsilen “Uçan Türkler” anıtı yapılmış. Bu anıtta askerler arka arkaya durarak, süngü takmış bir şekilde uçurumdan atlarken tasvir edilmişlerdir. 

Sergi günlük ziyaretçileri dışında 18 Mart haftasında anma törenleri gerçekleştirmektedir. Her yaştan insanın ilgisini çeken bu sergide, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de diğer kurumlarla birlikte projeler gerçekleştiriliyor ve Manisa’nın 17 ilçesindeki bütün okullardan öğrenciler, belirli aralıklarla, randevu alarak burayı ziyaret ediyorlar. Sergideki görevliler de gelen ziyaretçilere eşlik ederek, Çanakkale Muharebeleri ve Manisalı şehitler hakkında bilgilendirmelerde bulunuyorlar. 2013’ten beri hizmet veren sergi; yeni ziyaretçilerini merakla beklemektedir. 

Bilgilendirme için Sergide görev alan Mehmet Şahin’e Teşekkürü bir borç bilirim.. 

Gizem  Özçetin
Kaleme Alan Gizem Özçetin

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde 2016-2020 tarihlerinde Tarih Bölümünü bitirmiştir. Mezun olduktan sonra tarih alanında birkaç sitede yazıları yayınlanmıştır.  

YORUMLAR

Fikirleriniz bizim için değerlidir, bizimle paylaşabilirsiniz...

BU MAKALELERİ BEĞENEBİLİRSİNİZ